субота, 31. октобар 2015.

Cesljugar, stiglic, loker

Cesljugar je dug 12-13 cm sa rasponom krila od 21-25 cm i tezinom od 14 do 19 grama. Polovi su slicni, sa crvenim licem, crno-belom glavom, svetlosmedjim ledjima, belim stomakom sa svetlo smedjim bokovima i prsima. Krila su crno-zuta. Iz blizine se muzjaci mogu razlikovati po većoj, tamnijoj crvenoj masci koja se siri odmah iza oka. Kod zenki, crvena boja ne dopire do oka. Kljun boje slonovace je dug i siljast, a rep je racvast. Cesljugari u fazi razmnozavanja imaju beo kljun, sa sivkastom ili crnkastom tackom na vrhu. Azijska podvrsta ima sivu glavu iza crvenog lica, bez crno-belih cara.
Naseljava Evropu, sever Afrike, te zapadne i centralne delove Azije. Iz hladnijih krajeva se zimi seli na jug. Prenesen je u druge delove sveta. Staniste su mu otvoreni nizijski predeli, slabo posumljeni.
Hrani se semenjem cicka, cesljugovine i drugih biljaka, ali lovi i insekte koje nosi mladuncima.
Ima lepu pesmu, zbog cega se pre drzao u kavezima. Odbegle ptice ili one namerno pustene u divljinu su naselile jugoistok Australije i Novog Zelanda. Voli krajeve bogate korovom. U doba parenja cesljugar se priblizava selima i gradovima gde se oseca sigurnijim zbog grabljivaca. Oktobra meseca muzjak pocinje svadbenu pesmu i doziva zenku. U to doba cesljugare obicno mozemo videti u parovima kako dolecu u vrtove i hrane se korovom koji je nikao izmedju povrcem.Gnezdi se na listopadnom drvecu. Zenka snese 4-6 jaja, iz kojih se izlegu mladunci nakon 11-14 dana.

Нема коментара:

Постави коментар