недеља, 1. новембар 2015.

Lepezan

Opsti izgled: U paradnom drzanju golub stoji ili se krece na vrhovima prstiju. Na unazad povijenom vratu je glava koja lezi na prednjem jastuku repa. Telo je zaobljeno sa svih strana, drzanje je siroko i duboko. Grudi treba da su uzvisene sto je moguce vise, uzana krila su cvrsto slozena, a letna pera nosi ispod najnizih krajnjih pera repa. Rep je blago izdubljen, a toliko je sirok i ravan koliko je to moguce nosi se uspravno, gledajuci sa strane skoro je uspravan.
Glava: Mala, fina, nezno zaobljena,glatka (bez kape).

Oci: Tamne kod belih i onih kod kojih preovladuje bela boja glave. Kod ostalih su biserne ili narandzaste, iako se tezi bisemoj boji oka. Ocni okviri su uzan i sto manje upadljiv.

Vrat: Tanak, blago i elegantno povijen. Duzina vrata treba da odgovara
duzini ledja, tako da glava cvrsto naleze na prednji jastuk i ne sme da probija rep (lepezu).


Telo: Malo do srednje velikog, kratko i okruglo a grudi i stomacni deo
(trbuh) obrazuju liniju bez preloma. Gledajuci sa svih strana, tezi se zaobljenom opstem izgledu. Ledja su u sredini malo ulegnuta.

Grudi: Siroke, pune, dobro zaobljene, jako uzvisene.

Krila: Uzana, slozena, tesno (uz telo) priljubijena. Gledajuci sa strane,
krajevi letnih pera samo malo izviruju iza kraja repa.

Rep (Lepeza): U skladnosti sa velicinom tela, ni suvise mali, ni nesrazmerno velik, malo je izdubljen, krazan, sa obe strane blago dodiruje pod, vrlo je gust i krut, cine ga duga i siroka pera, svako pero prekriva ono drugo. Broj pera nije merodavan za kvalitet repa. Zastavice pera su dobro slozene.

Нема коментара:

Постави коментар