недеља, 29. новембар 2015.

Ljubavni papagaj

Odakle dolazim?

Ljubavni papagaji je odomacen naziv za agapornide. Taj naziv dobili su jer su izuzetno privrzeni svom zivotnom partneru. Ovi papagaji poticu iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida deli se na 9 vrsta papagaja, a najpoznatije su: rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi.
Gde volim da živim?
Ljubavni papagaji vole puno prostora, pa iz tog razloga i kavez mora biti sto vecih dimenzija (min. 45x55x45cm).
Osim hranilice i pojilice, u kavezu  treba biti i nekoliko precki ili grana. Igracke su vazan element u zivotu Vaseg papagaja: zvoncici, ljuljaske. Svakodnevno Vaseg papagaja pustajte da slobodno leti.


Sta rado jedem? 
Ljubavni papagaju jedu gotovu mesavinu semenki za papagaje, sezonsko voce i povrce. Mozete im ponuditi i neljusteni kikiriki. U hranu im mozete dodavati i vitamine, a ponudite im i sipinu kost.

Zdravlje
Ljubavni papagaj je zdrav kada:
- Oci nisu suzne i sirom su otvorene
- Perje je cisto i uredno
- Nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima ciste i suve nozdrve
- Kandze nisu predugacke
- Nema vidljivih otoka niti povreda
- Zivahna je i ima dobar apetit


Razmnozavanje 
Ukoliko imate muzjaka i zenku, postavite im kucicu za spavanje i kucicu za gnezdjenje. Polno su zreli sa osam meseci, ali najbolje je da ih parite od 12-15 meseca. Ljubavni papagaji  izlegu od 3-8 jaja. Inkubacija traje 22-25 dana. Cesto ce se muzjak pridruziti zenki u gnezdu. Mladunci ce poceti napustati gnezdo za 38-50 dana i za 2 nedelje nakon toga biti ce samostalni. 




5 коментара: