среда, 04. новембар 2015.

Slavuj

Slavuj (Luscinia megarhynchos) je ptica iz reda vrapcarki (Passeriformes) i podreda ptica pevacica.


Slavuji imaju neugledno smedje perje (odozdo svetlije nego sa gornje strane). Gnezdo slavuja se uglavnom nalazi na zemlji, a mnogo redje na niskoj vegetaciji. Sastoji se od neuredne gomile lisca i biljaka, a cesto je skriveno ispod kopriva i drugih biljaka. Mladunci se iz jaja izlegu goli i slepi, ali brzo rastu i dobijaju perje, pa za nekoliko nedelja vec mogu leteti.

Slavuj se hrani sitnim paucima. Smatra se da slavuj peva samo nocu, ali ako ga niko ne uznemirava, cesto peva i danju. Najcesce se, nalazi u nekom grmu gde je dobro kamufliran, zbog neupadljivog perja.
Svi slavuji provode zimu u Africi. Slavuj peva samo u prolece, a na jesen lagano prestaje sa pevanjem. Medjutim, tada su oni tihi i neprimetni.

4 коментара: